İşitme ve denge arasındaki bağlantılar sizi şaşırtacak türden. Kulak sorunları, işitme kaybından daha fazla soruna neden olur. Ayrıca yürüme, ayakta durma ve dengenizi koruma yeteneğinizi de etkileyebilirler. İşte denge bozuklukları ve kulaklarınızın nasıl bir rol oynadığı hakkında bazı bilgiler.
Kulaklarınız sadece duymanıza yardımcı olmuyor. Aslında, uzaydaki yerinizi anlamanıza yardımcı olmak için vücudunuzdaki diğer sistemlerle birlikte çalışırlar. Sabit bir denge duygunuz varsa, nerede olduğunuzu, nasıl dik duracağınızı ve kendinizi düşmekten nasıl koruyacağınızı anlamakta sorun yaşamayabilirsiniz. Ancak, gözleriniz ve beyniniz bu sürece dahil olan tek organ değildir.
Dengesinde sorun yaşayanların çoğu, sorunun kulaklarında olduğunu fark eder. Kulak dengesi bozuklukları, kendinizi dengesiz, titrek veya sürekli hareket halinde hissetmenize neden olabilir. Bu baş dönmesi hissi, yürüme, dik durma ve hatta oturma yeteneğinizi ciddi şekilde etkileyebilir. Denge bozukluklarına ve bunların nasıl tedavi edildiğine değinmeden önce kulakların dengedeki rolünü anlamak önemlidir.
Kendimizi Nasıl Dengeleriz?
Denge sistemimiz, iç kulakta bulunan bir kemik ve doku labirentine dayanır. Yarım daire biçimli kanalları, otolitik organları ve kokleayı tutar. Koklea işitme için kullanılırken, kanallar denge için kullanılır. Bunlar üç dairesel döngüye benziyor ve her biri farklı bir hareket türünü algılamaktan sorumludur. Bu tüplerin içindeki sıvı hareket ettiğinde, tüy hücreleri hareketi algılar ve beynimize iletir. Bu, uzayda nasıl hareket ettiğimizi anlamamızı sağlar. Denge sistemimiz o kadar hassastır ki, bir araçta veya asansörde hareket ettiğimizi bile söyler.
İç kulakla ilgili sorunlar denge sorunlarına, baş dönmesine ve hatta mide bulantısına neden olabilir. Hareket etmediğinizde hareket ettiğinizi hissedebilir, dik durmakta zorlanabilir veya hareketsiz durmakta bile zorlanabilirsiniz. Bunların hepsi, hareket etme ve oturma yeteneğimizi etkileyebilecek ciddi sorunlardır. Şiddetli vertigosu olan kişiler uzanırken kendilerini hasta bile hissedebilirler.
Pek çok şey denge sorunlarına yol açabilir, ancak işitme kaybının denge bozukluklarına neden olabileceği daha az bilinen bir gerçektir. Kulaklarınız sadece duymaktan daha fazlasını içerir ve kulaklarınızda yarım daire şeklindeki kanalların varlığı işitme kaybı yaşayan kişilerde denge sorunlarına yol açabilir.
İşitme Kaybı Denge Sorunlarına Neden Olur mu?
Bu koşullardan bazıları birbirine bağlı olsa da işitme kaybı ve denge sorunları her zaman birlikte ortaya çıkmaz. Denge bozukluğu olan her insan işitme kaybı yaşamaz ve işitme kaybı olan her insan fark edilir bir denge kaybı yaşamaz. Ancak, zaman zaman birlikte ortaya çıkarlar.
Denge Bozuklukları Nelerdir?
Denge bozuklukları, denge kaybına veya baş dönmesi hissine yol açan herhangi bir durumdur. Bunlara kulak enfeksiyonları, düşük tansiyon gibi basit şeyler veya tümörler veya uygun olmayan kan dolaşımı gibi daha ciddi bir sorun neden olabilir. Denge bozukluğuna neden olan şey ne olursa olsun, ciddi sorunlara yol açabilir. Denge sorunları olan bir kişi, hareketsiz dururken bile devriliyor, dönüyor veya yüzüyormuş gibi hissedebilir. Denge bozukluğu olan bazı kişiler, özellikle yataktan kalkarken veya yuvarlanırken başlarını çevirdiklerinde vertigo yaşadıklarını bildirirler. Zaman zaman tökezleyebilirler, kendilerini merkeze almak için duvarları tutabilirler veya kendilerini yerde bulabilirler. Denge bozukluklarının şiddeti kişiden kişiye değişebilir ve denge sorunlarınızın nedeni ne kadar kötü olacaklarını belirleyebilir.
Denge bozukluklarının yaygın nedenleri şunlardır:
Yaşın veya kafa travmasının neden olduğu zararsız bir durum.
Uzun süreli hareketten arta kalan bir his. Birçok insan bunu okyanusta veya bir teknede uzun süre kaldıktan sonra yaşar. Hala denizde sallanıyormuş gibi hissedebilirsiniz. Bazı insanlar bunu bir koşu bandında uzun koşulardan sonra bile yaşarlar.
Bu, iç kulaktaki sıvı orta kulağa sızdığında ortaya çıkar. Bu doğumda, kafa travması veya ameliyattan sonra, enfeksiyonlar sırasında veya tüplü dalıştan sonra ortaya çıkabilir.
Denge Bozukluğu Tedavisi
Büyük ölçüde durumunuzun nedenine bağlıdır. Enfeksiyonlar antibiyotiklerle tedavi edilebilirken Meniere hastalığı gibi hastalıklar başka ilaçlar gerektirir. Kalıcı veya tedavi edilemeyen denge sorunları olan birçok kişi, kulak dengesi bozukluğu egzersizlerine ihtiyaç duyabilir.
Bu egzersizler, denge sistemini belirli hareketlere karşı duyarsızlaştırmaya yardımcı olur ve kişinin vertigosunu tetiklemeden hareket etmesini kolaylaştırır. Sorunu tamamen çözmese de düşmeleri önleyebilir ve vertigo ile yaşamayı kolaylaştırabilir. Herhangi bir olumlu etki için bu egzersizler uygun şekilde yapılmalıdır. Bu egzersizleri bir danışman eşliğinde yapmanız önemlidir. Bunaldığınızda sizi düşmekten alıkoyacak ve egzersizler çok kolay hale geldiğinde size meydan okuyacaklar.
Bu makale işitme ve denge duygunuzu daha iyi anlamanıza yardımcı olduysa, kulaklarınız hakkında daha fazla bilgi edinmek isteyebilirsiniz. Akustik İşitme düzenli olarak işitme kaybı, odyoloji ve kulaklarınıza nasıl daha iyi bakabileceğinizle ilgili makaleler yayınlar.
Akustik İşitme olarak karşılaşabileceğiniz her türlü işitme probleminde yanınızdayız. Dünya çapındaki markaları (Unitron ve Widex başta olmak üzere) uygun fiyatlarla sizlere sunuyoruz. Kaliteli ve şarj edilebilir bir işitme cihazı alarak sizde sağlığınıza önemli bir dokunuş yapın. Akustik İşitme olarak Trabzon ilinde 3 ayrı noktada hizmet vermekteyiz. Başta Trabzon olmak üzere Rize, Artvin, Gümüşhane, Giresun, Bayburt gibi yakın illerimizdeki hastalarımıza hizmet vermekteyiz. Daha detaylı bilgi için web sitemizi ziyaret edebilir ve randevu alarak size en yakın şubemize gelebilirsiniz.